Портокал и грейпфрут срещу инсулт

портокал и грайпфрут

Портокалите и грейпфрутите намаляват риска от инсулт.

Полезните свойства на портокалите и грейпфрутите се дължат на високото съдържание на антиоксиданти. Учените за първи път насочват вниманието си към цитрусовите плодове.

В изследването участвали хиляди жени, но според изследователите полезните свойства на портокалите и грейпфрутите се отнасят и за мъжете.

Изследователите от Медицинския колеж в Норич към университета в Източна Англия изследвали защитата на флавоноидите, вид антиоксиданти, присъстващи в плодовете, зеленчуците, черния шоколад и червеното вино.

За целите на изследването били използвани данни от последните 14 години на 69 622 жени, които отговаряли на всеки четири години на въпроси за приеманото количество храна, както и консумацията на плодове и зеленчуци.

Учените установили, че жените, които консумирали големи количества флаванони, една от шестте основни съставки на флавоноидите, намалили риска от инсулт с 19% спрямо жените, които приемали по-малки количества.

За най-високи нива на флаванони се приемат около 45 милиграма на ден. Чаша портокалов сок осигурява между 20 и 50 милиграма в зависимост от обработката и условията за съхранение.

В изследването, публикувано от в. Stroke и цитирано от агенция БГНЕС, флаваноните идвали главно от портокали и портокалов сок (82%) и от грейпфрут и сок от грейпфрут (14%).

Специалистите обаче съветват хората, които искат да увеличат приема си на цитрусови плодове, да ядат повече цели плодове, вместо да пият сокове заради високото съдържание на захар в плодовите сокове.

Снимка: Зийшан Куреши