Португалия облекчава мерките за ваксинираните срещу коронавирус

Лисабон, Португалия

Португалия разхлабва мерките за ваксинираните срещу коронавируса, причиняващ Ковид-19.

Пътниците, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса или наскоро са се възстановили от ковид, от вече няма да трябва да представят тест с негативен резултат при влизане в Португалия от 7 февруари 2022 г., предаде БТА.

Съгласно решение на правителството на премиера Антониу Коща и в съответствие с европейските правила е достатъчно да бъде представено доказателство за пълна ваксинация или че пътуващият е бил болен от Ковид-19 през последните шест месеца.

Предишното правило, което действаше от 1 декември 2021 г., изискваше всички посетители на популярната туристическа дестинация на възраст над 12 години да предоставят доказателство за неотдавнашен отрицателен тест. Лисабон го въведе, след като обяви извънредно положение в страната след рязък скок в броя на случаите.

Извънредното положение в Португалия остава в сила поне до 22 март 2022 г. То налага всички посетители на хотели, ресторанти и други обекти да са ваксинирани, прекарали болестта или да имат отрицателен тест.

Въпреки високото ниво на ваксинация заразата остава широкоразпространена в Португалия. Наскоро в страната беше отчетена седемдневна заболеваемост от 2800 на 100,000 души. Нивото й в Испания е 824. Въпреки това португалските здравни власти съобщиха, че болниците в страната се справят добре с текущите нива на хоспитализации.

Снимка на Лисабон, Португалия: postcardtrip / Pixabay