Последствията, ако не се погрижим за очите си

Ето какви са последствията, ако не се погрижим за своите очи!

Ние възприемаме 90% от околната среда с очите си. Всеки един момент нашите зеници привеждат в движение безброй мускули, повече от 10 000 пъти на ден. Но кожата около очите е около 4 пъти по-тънка от кожата на останалата част на лицето, пише krisazz.com. Колагеновите и еластиновите влакна не са разположени толкова на гъсто.

От 20-годишна възраст колагеновата продукция започва да намалява и от около 25-годишна възраст нататък се появяват първите линии и бръчки. Факторите на околната среда като вятър, сурово време и слънчево греене оставят своите следи по кожата.

Но липсата на сън, стреса и пренапрежението също се отразяват върху кожата. Триейки очите си или опъвайки кожата около тях, когато почистваме грима си, ние допълнително напрягаме кожата около очите.

Постоянната грижа за областта около очите защитава кожата от ефектите на преждевременното стареене и придава на цялото лице свеж, младежки вид.

Ето последствията, ако не се грижим за кожата около очите:

Линии на смеха (“кривогледи” линии): Тези линии се получават, когато се усмихваме, но също когато присвиваме очи на слънце или завъртаме очи. Друга причина е липсата на влага (климатици, централно отопление). Бръчки “пачи крак” Тези бръчки са белег за стареенето на кожата.

Тъмни кръгове или сенки под очите: Те са резултат от слаба циркулация (поради напр. пушене или напреднала възраст). Лимфната система, която елиминира излишните натрупвания от телесните тъкани, се блокира и налаягането се увеличава, което довежда до спукване на капилярните стени. Кръвта прониква в празнините между клетките, като резултат се появават синкаво-кафяви сенки под очите.

Торбички под очите и подпухналост: Отпуснатата съединителна тъкан под очите често е склонна да задържа течности. Докато лимфният поток е забавен по време на сън, може да се появи подпухналост, което особено сутрин е първото нещо. Започвайки с лека видима подпухналост, с течение на времето се формират и непривлекателните торбички под очите.

За възрастта между 25 и 30 години повечето от нас не смятат, че грижата за очите е задължителна и това отчасти е така.. Но особено след възраст 30 е горещо препоръчително вече да започнем да се грижим за един по-блестящ и младежки поглед преди да стане късно.

Снимка: sxc.hu