Постотпускарската депресия продължава до 2 седмици


ваканция

Синдромът на постотпускарската депресия обикновено засяга 35% от хората.

След дълга работна почивка или празнична работещите често изпадат в постотпускарска депресия при връщане на работното място.

Най-срещаните симптоми на постотпускарската депресия са отпадналост, умора, сънливост, главоболие, липса на концентрация и апетит, мускулни болки или неприятности с храносмилателната система, но всичко това продължава не повече от 10-14 дни.

Това заяви Антонио Юста, невролог в мадридската болница “Сан Камило”, който все пак предупреждава, че ако тези симптоми продължат повече време, най-добре е доскорошните отпускари да се обърнат към лекар, защото причина за неприятните усещания може да се окаже друга, цитира агенция БГНЕС.

Според д-р Юста, споменатите проблеми са най-характерни за хората на възраст между 45 и 55 години и особено при онези, които са променили рязко рутинните си биоритми и засягат около засяга 35% от трудовите хора.

Най-лесният начин да се спасим от постотпускарската депресия, е да се придържаме към позитивно поведение да си даваме сметка, че става въпрос за временни симптоми, които не означават сериозно заболяване.

Снимка: Тиаго Мартинс