Постотпускарската депресия

Винаги настъпва край на дългата почивка, било то по Коледа и Нова година, Великден, 3 март или 1 май, годишен летен отпуск… Връщането на работа не винаги е лесно. Много хора изпадат в т.нар. “постотпускарка депресия”, твърдят психолози.

Депресията след края на дългата почивка може да порази всекиго. След многото вечери, празненства и свободно време, връщането към нормалния ритъм на живот е съпътствано с новини за вдигане на цените и финансова криза.

Всеки обаче може да се презастрахова срещу това състояние. Не само разточителното празнуване на коледните и новогодишни празници води до постотпускарска депресия. За някои хора финансови са причините, поради които не могат да си позволят да празнуват и при тях това предизвиква симптомите.

По думите на специалистите този синдром се лекува с витамини, слънчеви бани, утринна гимнастика и шоколад. След почивка човек може и да се разболее. Най-засегнати от следпразнична депресия са хората, които не си харесват работата, твърдят специалистите. Постотпускарският синдром отшумява за около две седмици, пише агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu