Потвърден е източникът на заразата с E.coli в Германия

Германският федерален институт за оценка на рисковете потвърди резултатите от анализите, обявени на 10 юни 2011 г. от провинциалните власти на Северен Рейн-Вестфалия.

Щамът O104:H4 на бактерията ентерохеморагична Ешерихия коли (Escherichia coli), който е рядко срещащ се и особено вирулентен, е открит в пакет кълнове от фермата Гертнерхоф в Биненбютел, Северна Германия, която вече е затворена, съобщи агенция БГНЕС.

Броят на починалите от заразата с опасния щам на бактерията Ешерихия коли в Германия към 12 юни 2011 г. нарасна на 34, съобщават местните медии, като се позовават на директора на европейското регионално бюро на СЗО. Още един болен е починал в Швеция, предаде агенция ИТАР-ТАСС.

Около 100 пациенти са получили толкова силни поражения на бъбреците, че им е необходима трансплантация, посочва в интервю за в-к Bild Am Sonntag експерт от германското министерство на здравеопазването, цитиран от агенция БТА.

Бактерията поразява бъбреците и нервите. Първите симптоми са диария, припомня dariknews.bg. Въпреки че е открита във фекални проби от заразените пациенти, тя все още не е намерена в каквато и да било прясна храна. Бургер отбеляза още, че скоростта на разпространение на заразата намалява.

Еврокомисарят по здравеопазването Джон Дали заяви в Брюксел, че е доволен от полученото потвърждение. Източникът на заразата сега е известен и резултатите от епидемиологичните изследвания са потвърдени от лабораторните изследвания, се посочва в комюнике на еврокомисаря.

Институтът “Роберт Кох” наблюдава тенденция към спад на броя на новите случаи на заболяване през последните дни, предаде агенция БТА. След като германските санитарни власти посочиха като източник на заразата отглеждани в страната зърнени кълнове, те отмениха и предупреждението за проявяване на предпазливост при консумацията на краставици, домати и салати, което бе в сила от 25 май.

Зърнените кълнове на леща, люцерна, соя, червена детелина, синап, жито, репичка и копър, които са богати на витамини и минерали, са прочути с хранителните си качества, отбелязва агенция АФП. Станали популярни през последните години за приготвянето на храна в заведения, те са използвани в салати и сандвичи.

Отглеждани при висока влажност и температура над 20 градуса по Целзий, зърнените кълнове стават обаче и преносители на патогенни бактерии, като Ешерихия коли, салмонела и листерия.

Испанската компания за биологично производство на плодове и зеленчуци “Фрунет” сезира трибунал в Хамбург с искане да получи достъп до документи на властите в северната германска провинция. За момента “Фрунет” не е завела иск за обезщетение за понесени щети. Краставици, произведени от базираната в Малага, Южна Испания, компания бяха обявени първоначално за източник на заразата. Това навлече големи загуби на “Фрунет” и на останалите испански производители от бранша.

Снимка: Renata Horvat, sxc.hu