Потиснатост води до кошмари

кошмар

Лошо настроение през деня може да предизвика кошмари.

Учени от университета в Кардиф, Уелс, установиха, че ако се чувстваме потиснати във всекидневието, това може да повлияе отрицателно на нашите сънища.

При подобно лошо настроение най-вероятно е да ни се явят кошмари, съобщава агенция БТА.

Екипът на Нета Уайнстийн работил с 200 души, които трябвало да споделят най-честите си сънища. Те трябвало да отбележат кои 9 негативни сюжета най-редовно се преплитат в тях – чувство на пропадане, на преследване, на претърпяно нападение, на сковаващ страх, на заключване в тясно пространство, на присъствието на огън, на поява чисто гол на обществено място и др.

За второто изследване 110 доброволци трябвало да си водят подробен дневник и да отразяват в него сънищата си за 3-дневен период. Те трябвало да отразят в детайли и психологическото си състояние през деня.

Учените установили, че хората, които се чувствали незадоволени и потиснати през деня, сънували повече кошмари от другите. И обратно, доброволците с положителна психологическа нагласа, които се мислели за самостоятелни и компетентни, се радвали на много по-хубави сънища.

Потиснатите хора редовно сънували, че падат, пропадат или че биват нападани. Те също така интерпретирали сънищата си в една мрачна, безизходна и негативна посока, за разлика от останалите.

Zdraven.bg припомня, че предишни проучвания са установили, че стрес през деня също води до кошмари, както и че жените сънуват повече кошмари от мъжете.

Снимка: Къртни Кармоди