Почитателите на кафето разпознават по-добре аромата му

кафе

Хората, които пият кафе, разпознават по-лесно неговата миризма.

Почитателите на кафето са по-чувствителни към аромата му от хората, които го избягват, и по-бързо го разпознават.

Колкото по-голяма е употребата на кофеин, толкова по бързо човекът разпознава миризмата на кафе, разкрива д-р Лоренцо Стафорд от катедрата по психология в университета на Портсмут, САЩ. Освен това хората, които приемат много кофеин, разпознават миризмата на силно разреден кафеен химикал в много по-ниска концентрация, допълва той.

Тази способност се засилва, колкото повече на човек му се пие кафе.

Кофеинът е най-широко консумираният психоактивен продукт и резултатите ни показват, че промените в способността за улавяне на миризмите могат да са полезен показател за зависимост, посочва още д-р Стафорд.

Изследователите провели две проучвания, които целяли да се разгледат алтернативни методи за анализ на промените, които са в основата на консумацията на наркотици и зависимостта. Учените се фокусирали върху това дали съществуват обонятелни различия в обоянието при обичайните потребители под формата на задачи за разпознаване и чувствителност към аромат, свързан с кофеина.

В първия експеримент 62 мъже и жени бяха разделени на три групи – такива, които никога не пият напитка, съдържаща кофеин; такива, които консумират умерени количества (70-250 mg, еквивалентни на 1-3.5 чаши разтворимо кафе на ден) и такива, които консумират голямо количество (300 mg, еквивалентни на 4 или повече чаши разтворимо кафе на ден).

Всеки човек със завързани очи и, за да тества чувствителността си към миризмата на кафе, всеки участник със затворени очи бил помолен да разграничат тестери с много малки количества от аромата на кафе от такива, които нямат миризма.

За теста за разпознаване на миризма, те бяха помолени да идентифицират възможно най-бързо аромата на истинско кафе и, отделно, етерично масло от лавандула.

Тези, които консумирали най-много кафе, успели да разпознаят кафето в по-слабите концентрации и по-бързо да идентифицират миризмата.

Всеки човек също е помолен да попълни въпросник за желанието си за кофеин. Както се очаква, резултатите показват, че колкото повече кофеин консумира човек, толкова по-силно е желанието му за кофеин.

При втори експеримент с 32 души, които не са участвали в първия експеримент, са били разделени на такива, които пият кафе, и на тези, които не го правят, и те са били тествани с помощта на същия тест за откриване на миризма на аромат на кафе, и с отделен тест за контрол, използвайки нехранителен мирис.

Отново, резултатите показали, че потребителите на кофеин са по-чувствителни към миризмата на кафе.

Получените резултати предоставят за първи път доказателство, че редовно пиещите кафе имат повишена чувствителност към миризма, свързана с кофеина.

Освен това резултатите предполагат, че свързаните с наркотици миризми могат да бъдат полезен инструмент за усъвършенстване на теорията за зависимост от наркотици.

Резултатите от настоящото проучване са публикувани в специализираното издание Experimental and Clinical Psychopharmacology на 9 май 2019 г.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Free Fotos