Почти всяко бебе в България се храни с изкуствени храни

Над 92% от бебетата в страната ни се дават изкуствени храни още от родилните домове, сигнализираха от Глобален алианс за защита на детското здраве и хранене (България) в началото на Световната седмица на кърменето, която протича от 1 до 7 август. Това са резултатите от изследване, проведено сред 540 майки кърмачки.

От Глобалния алианс призоваха майките да не хранят децата си с изкуствени храни, докато могат да кърмят.

Естествено кърменото дете, както показва практиката, е с много по-устойчива имунна система. Хиляди майки, които сме обучавали, които са вярвали на това, което им казвам, и са кърмили децата си, те казват, че в момента, в който е трябвало да отбият децата си, им е било болно за това, че връзката между майката и детето се нарушава. Категорично твърдя, че жените, които си поставят силикон могат да кърмят децата си. Женската гръд не е поставена от природата за секс символ на жената на пазара на мъжките желания, а силиконовата дама трябва да помисли и за това, че давайки живот на едно дете би трябвало да следва пътя и на майката, която ще даде част от себе си, за да бъде детенцето здраво“, съобщи пред Дарик президентът на алианса за България д-р Румяна Модева

Алиансът е направил проверки в болници с родилни отделения. Те са показали, че навсякъде се извършват нарушения по отношение на съветите към родилките за кърмене.

Ако родилките нямат достатъчно кърма, могат да се обърнат към столичната банка за майчино мляко. Там майките могат да закупят за децата си естествена кърма на стойност 1,80 лева за литър. От банката съобщиха, че донорките се подлагат на множество изследвания преди майчиното мляко да бъде дадено. От банката плащат по 7-8 лева за литър на дарителките.

Снимка: sxc.hu