Почти половината бременни българки пушат

Почти половината бременни българки пушат, показва национална статистика.

Между 30% и 50% са бременните жени, които пушат в България.

Майките пушачки са по-застрашени от аборт през първите два месеца от бременността си, в сравнение с бременните, които не пушат, а рискът от извън маточна бременност при тях е два пъти по-висок. Тези данни припомниха от здравното министерство по повод Международния ден без тютюнопушене, който тази година протича под мотото „Бременност без тютюнев дим”.

Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване, се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е 20-30% по-висок, ако майката е пушачка. Това от своя страна увеличава риска бебето да развие астма, допълни д-р Валентина Григорова, зам.-директор на Столичната болница “Света София”.

Д-р Валентина Григорова споделя: Една жена, която е решила да става майка, трябва да може да поеме и своите отговорности. Майка, която пуши, аз смятам, че не е готова да поеме тази отговорност. По време на бременност няма нещо, което да е по-вредно за плода от цигарите, които изпушва майката. Винаги, когато питам една пациентка пуши или не пуши, казвам, че не искам да чувам отговора малко. Няма малко пушене – или пушиш, или не пушиш.

Изследванията показват, че пушачките забременяват по-трудно и са изложени на по-голям риск от рак на шийката на матката.

Снимка: sxc.hu