Почти 20% от българските мъже са с ниско ниво на тестостерон

Почти 20% от българските мъже са с ниско ниво на тестостерон, сочи статистика.

Между 16% и 20% от мъжете в България над 40 годишна възраст страдат от понижено ниво на мъжкия хормон тестостерон. Това заяви проф. д-р Чавдар Славов – завеждащ Сектор в клиниката по урология към Александровска болница. По думите му два пъти по-често умират мъже с ниски нива на хормона тестостерон отколкото тези с нормални нива.

У нас тестостерон заместителната терапия, която е решение на този проблем, се използва много рядко. В САЩ и Западна Европа около 80% от тези пациенти се лекуват, а у нас те са малко над 10% заради непознаване на проблема.

Хипогонадизъм е медицинското наименование на проблема с понижените нива на тестостерон в мъжкия организъм. Проф. д-р Чавдар Славов заяви, че това е причина за появата на „мъжкия климакс” и допълни с какво се характеризира това състояние.

Понижено качество на живот, изразяващо се в нарушение на либидото, еректилна дисфункция, наднормено тегло, остеопороза, депресивни състояния, раздразнителност, казва медикът.

Стерилитетът също е част от възможните последствия от нелекуването на този проблем. Лечение на понижените нива на тестостерон обаче има. Едно от тях е тестостеронов гел, който се нанася на раменете и корема. Какъв е другият вариант, обясни проф. д-р Еберхард Нийшлаг – президент на Европейското дружество по ендокринология: Има и дългосрочно лечение, при което пациентите се нуждаят от четири инжекции годишно.

Именно проф. д-р Нийшлаг е създател на този тип лечение и е в България за симпозиум на тема понижените нива на тестостерон, който ще се проведе на 28 март в столицата. В България този тип лечение се провежда от три години, но все още много малко хора се възползват от него поради липсата на информираност по проблема.

Снимка: sxc.hu