Почти 60% от българите с наднормено тегло

Около 60% от българите са с наднормено тегло и с различна степен на затлъстяване.

Това показват данни на Българската асоциация за изследване на затлъстяването. Заради отбелязването на Международния ден за борба с наднорменото тегло – 24 октомври, от организацията ще инициират безплатни прегледи в София.

По данни на националния център за опазване на общественото здраве всеки трети първокласник е с наднормено тегло, което може да причини опасни заболявания.

От Българската асоциация за изследване на затлъстяването съобщиха, че според техни проучвания 75% от българите страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест, известна като ГЕРБ. Проблемът ГЕРБ е повсеместен. Този проблем е винаги съпътстващ при проблеми със затлъстяване, на сто процента. Проблемът ГЕРБ не води само до затлъстяване, този проблем би могъл да доведе и до рак на хранопровода. В България 75% от популацията има такъв проблем. Друг е въпросът дали знаят. НЗОК, финансирайки дейности по клинични пътеки, донякъде загърбва проблема за съжаление, каза д-р Петър Керемедчиев, цитиран от dariknews.bg.

От 27 до 31 октомври 2010 г. пред НДК в София се извършат безплатни прегледи, съобщиха от Асоциацията за изследване на затлъстяването.

Снимка: sxc.hu

loading...