Почти 600 000 българи са лишени от лекар

582 809 души нямат личен лекар в града или селото, в което живеят.

Най-често причината за липса на джипи е, че съответното населено място е отдалечено и непривлекателно, в затънтен или беден район или е труднодостъпно. Затова жителите са принудени да се запишат в листа на общопрактикуващ лекар в най-близкия до тях град или село.

Статистиката е от справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на в-к „Труд”. Според документа незаетите джипи практики в държавата са 424. По тази причина майки и деца, възрастни и болни хора, когато бъдат застигнати от заболяване, ненадейно се почувстват зле (не става дума за спешни състояния) или имат нужда от направление за преглед, пътуват с десетки километри, докато стигнат до семейния си доктор примерно в съседния град.

Най-голям проблем с незаетите практики за лични лекари имат в Кърджалийско. Там пустеещите работни места за общопрактикуващи лекари са 51. По 27 са незаетите практики в областите Търговище и Силистра, 26 – в Пловдивско и Варненско, 25 – в Разградско и Русенско. Но има и такива райони, където подобен проблем не съществува – като във Врачанско и Габровско.

Държавата се опитва да реши проблема, като чрез здравната каса изплаща допълнителни суми за поемане на неблагоприятните практики. Бонусите започват от 150 лв. и стигат до близо 1200 лв. Но уви и те не са достатъчно привлекателни, защото в области като Търговище, Добрич, Силистра, Пловдив, Хасково и др. има незаети места за джипита от повече от година, подчертава dariknews.bg.

Според специалисти въпреки даваните от касата пари много малко лични лекари биха отишли от големия град на работа в малко селце, още повече ако имат деца в училищна възраст. Дори офертата на някои от селата, че ще предложат булки на младите доктори, не е привлекателна.

Снимка: sxc.hu

loading...