Почти 80% от българите страдат от липса на витамин D

небе

Близо 80% от населението в България страда от липса на витамин D.

Основните причини за недостиг на витамин D в оранизма, са затвореният начин на живот, наднорменото тегло и замърсяването на въздуха, категорични са лекарите.

30 минути дневно. Толкова трябва да постоим на слънце, за да си набавим необходимото количество витамин D. На прага на зимата обаче слънчевите лъчи са все по-малко и трябват други начини за набавяне на важния витамин. А голяма част от хората дори не знаят, че страдат от липсата му.

Д-р Иван Вецев обясни в репортаж на БНТ, че причината за това е, че първо българите не са се изследвали и второ отдават голяма част от симптомите и на умората, преумората, която те изпитват от работната среда. В действителност около 30-40% от тези хора страдат от дефицит на витамин D. Когато си направят изследването, ако имат стойности под 50, те задължително трябва да приемат витамин D, като най-желателно е стойността на витаминa да бъде между 100 и 150 в нашето тяло.

В студените дни най-лесният вариант за набавянето му е с хранителни добавки, съдържащи витамин D. Сред най-уязвимите са бременните жени и хората с множествена склероза.

Даниела Неева, фондация МС-общество подчертава, че профилактиката е много важно нещо при болестта множествена склероза. Преди 28 години Даниела чува страшната диагноза. Използването на витамини и добавки ѝ помага да се справя с множествената склероза. Ние не можем да пренебрегнем болестта, но можем да им дадем шанс за по-бавно развитие и възможно преодоляване на затруднението от нея. Лекарствата, те по принцип не лекуват, те само намаляват пристъпите, споделя тя.

Липсата на витамин D може да причини и ракови заболявания, остеопороза и да наруши работата на около 200 гена в нашето тяло, които са отговорни за редица други заболявания.

Снимка на небе: StockSnap