Появата на човека била случайна

еволюция

Възможно ли е появата на човека да е случайна?

Учени от университета Джордж Вашингтон в столицата на САЩ Вашингтон са стигнали до извода, че изменението на климата не е било движеща сила за еволюцията на човека, както смятат много специалисти. Възникването на древните хора може да е станало напълно случайно, смятат те.

Статията е публикувана в списание Paleobiology, съобщава агенция БТА.

Първите хора са се появили преди 2,5-2,8 млн. години, когато е имало пик на видообразуването. Счита се, че това е станало възможно благодарение на промените в климата. Тогава са изчезнали едни местообитания и са се появили на други места, при различни условия. Това е провокирало възникването на нови видове.

Американските учени обаче са направили модел на еволюционното развитие на живота на Земята, като не са включили фактора климатични изменения.

Оказва се, че в процеса на еволюция видове могат да възникнат напълно случайно. По мащаби те могат да се разглеждат като сравними с появата на първите хора. Изследователите твърдят, че така е възможно да възникне и рода “хомо” без участие на климатични промени.

Според тях бъдещи изследвания ще могат да помогнат да се разберат точните причини за възникването на определени признаци у човека, като например големия мозък.

Илюстрация: vexels.com