По-бързо ходене за повече здраве

забързани хора

Колкото по-бързо ходи човек, толкова по-дълго живее.

Учени от университета на Сидни твърдят, че можем да удължим живота си, ако започнем да ходим по-бързо.

Ходенето със среден темп е свързано с 20-процентно намаляване на смъртността от каквито и да е причини, в сравнение с бавното ходене. При бързо ходене този риск намалява с 24%.

Подобен е и резултатът за смъртност от сърдечно-съдови заболявания.

Защитният ефект от бързото ходене е особено изразен при по-възрастните хора. За навършилите 60 години ходенето със средна скорост намалява с 46% риска от смърт от сърдечносъдово заболяване, а бързият темп – с 53 процента.

Бързият ход обикновено е със скорост пет до седем километра в час, но зависи от формата на човека, казва проф. Стаматакис от екипа, провел проучването. Алтернативен индикатор е да ходиш така, че да се задъхаш малко или да се изпотиш, пояснява той.

За изследването е направен обобщен анализ на 11 основни проучвания на населението в Англия и Шотландия между 1994 и 2008 г., свързани с данните за смъртността.

При анализа връзката между скоростта на ходене и смъртността била очевидни сред хората над 50 години, тези, които не изпълняват препоръките за физическа активност и тези, които не са предприели никакво активна активност. Не е открива зависимост спрямо пола на човек. Нямаше взаимодействия по пол или индекса на телесн амаса. Не са наблюдавани връзки между темпа на подене и смъртността от рак.

Така учените открили ползата от ходенето за здравето и , че увеличаването на скоростта на ходене може да намали риска от смъртност по всякакви причини. Тези проучвания показват, че в препоръките за повече ходене трябва да се подчертава то да е забързано.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание British Journal of Sports Medicine.

Предишно изследване посочи, че разходки по около два часа за седмица намаляват риска от смъртност от всякаква причина.

Снимка на забързани хора: Джон Ст. Джон

loading...