По-интензивен спорт – повече дълголетие


По-интезивен спорт носи повече дълголетие от умерена тренировка, показва проучване.

Практикуването на интензивен спорт удължава живота повече в сранение с умерените физически упражнения, успановиха експерти, цитирани от агенция АФП.

Енергичната физическа активност може да е по-добра за дълголетието, отколкото умерените физически упражнения, сочи изследване, проведено в Австралия сред хора на средна и в напреднала възраст.

Учените са проследили 204 542 души над 45 години в продължение на 6 години. Те са били разпределени в 3 групи – водещи заседнал живот, практикуващи умерена физическа дейност като плуване и тренирайки по-енергично спортове като аеробика или тенис.

Учените са установили, че последната група намалява риска от преждевременна смърт с 13% спрямо тези, водещи заседнал живот. При хората с умерена физическа активност този процент е 9.

Според д-р Мелъди Дин от факултета по социална хигиена в Университета в Сидни, тези резултати показват, че лекарите и здравните власти трябва да поощряват енергичните физически упражнения като път към по-дълъг живот.

Световната здравна организация и здравните власти в САЩ, Европа и Австралия препоръчват един възрастен човек да има поне 150 минути умерена физическа активност седмично или 75 минути – енергична физическа активност.

Нашето изследване показва, че дори и малки дози енергични физически натоварвания могат да намалят риска от преждевременна смърт, подчертава д-р Дин, цитирана от агенция БГНЕС.

Друго изследване, публикувано в бюлетин на Американската сърдечна асоциация посочва, че случаите на внезапно спиране на сърцето по време на спорт при хора на средва възраст и физически активни, са рядкост.

Снимка: Five Furlongs

За доброто настроение на всички Zdraven.bg поздравява със специална селекция от спортни музикални клипове:

loading...