По кутия цигари дневно води до генетични мутации

цигара

Изпушването на 20 цигари на ден причинява стотици ДНК мутации годишно.

Изпушването на 20 цигари дневно причинява сериозни генетични увреждания в органите, като във всяка клетка от белите дробове те са 150 годишно.
Промените са трайни и остават, дори и човек да откаже цигарите.

Мутациите са най-много при рак на белите дробове, но туморите в други части на тялото – пикочния мехур, черния дроб, гърлото, също са с променена ДНК, дължаща се на тютюнопушенето.

Това обяснява, защо пушенето причинява много други видове рак, освен на белите дробове.

Резултатите показват, че пушенето на кутия цигари дневно води до средно 97 мутации годишно във всяка клетка на ларинкса, 39 мутации – на фаринкса, 23 – на устата, 18 – на пикочния мехур, шест – на черния дроб.

Людмил Александров от националната лаборатория Лос Аламос в САЩ, който е роден в България, каза, че досега е било трудно да бъде обяснено как тютюнопушенето увеличава риска от рак в органи, които не са в пряк контакт с дима.

Преди имахме много епидемиологични данни, свързващи тютюнопушенето с рака, но сега можем вече да наблюдаваме и да определим количествено молекулните промени в ДНК, каза той, цитиран от агенциите Райтерс и БТА.

Всяка мутация е потенциална начална точка за “каскада от генетични увреждания”, които могат да доведат евентуално до рак.

Снимка: Джо Джукс