По-малко калории – по-здрави бъбреци

салата

Намаляването на калориите в храната помага на бъбреците. Два месеца ограничение в храненето водят до положителни изменения в клетките, като подобряване на работата на митохондриите и намаляване на оксидантния стрес.

Ограничаването на калоричността на поеманите храни се отразява положително на здравето на възрастни гризачи с остри увреждания на бъбреците.

Това съобщи агенция ТАСС на 14 септември 2020 г., като цитира изследване на биолози от Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“.

От предишни изследвания е известно, че ограничаването на калориите, но без недохранване, може да удължи живота и да подобри здравето на много животински видове. Учените смятат, че това се отнася и за хората.

В това изследване руските учени са проследили как да предпазват бъбреците не само през младостта, но и в напреднала възраст. Биолозите от университета откриха защитен ефект на ограничението на калориите в храната при острите бъбречни увреждания.

Учените са установили, че благоприятни ефекти могат да възникнат чрез ограничаване на калорийния прием при млади и възрастни плъхове с остра бъбречна травма.

„Тъй като в остарялата клетка много неща не работят толкова ефективно, колкото в млад организъм, са необходими по-дълги интервали от ограничаване на калориите, за да се постигнат защитни свойства“, отбелязват авторите на научния труд.

Те твърдят също, че дори и не много продължителни периоди на ограничение в храненето (до два месеца), водят до положителни изменения в клетките, като подобряване на работата на митохондриите и намаляване на оксидантния стрес.

В бъдеще учените планират да въведат този метод в клиничната практика, както и да разработят фармакологични лекарства, които действат върху същите молекулярни процеси в клетките на тялото като ограничението на приема на калории.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното научно списание Aging на 24 септември 2020 г.

Снимка на нискокалорична салата: Pixabay