По-малко месо за по-здраво сърце


По-малко месо в ежедневното меню гарантира по-малко сърдечни болести, твърдят специалисти.

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот.

Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Това е заключението на ново проучване, което анализира хранителните навици и начина на живот на повече от 450 000 европейци.

Тези, които спазват полувегетарианска диета, в която 70% от храната им идва от растителни източници, имат с 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми. Това е в сравнение с тези, които имат по-месоядни диета, където по-малко от 45 на сто от храната е от растителен произход.

В изследването са включени почти половин милион души от 10 различни страни, съобщава агенция БГНЕС. Никой от тях не страдал от заболявания в началото на изследването и всички били на възраст между 35 и 70 години. Учените продължили проучването цели 12 години, за да установят как храната влияе на здравословното ни състояние.

Констатациите доказват ползите от консумацията на растителни продукти като начин за предотвратяване на сърдечни заболявания. Препоръчва се 70% от хранителния ви режим да включва плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа, предимно пилешко, и риба.

Снимка: Чоу Ют Шинг