По-малко сол намалява кръвното

Яденето на по-малко дневно количество сол помага за здраво сърце и намалява кръвното, твърдят британски учени.

Проучване на 34 изследвания за консумацията на сол, обхващащи над 3000 души във Великобритания, направено от Института за превантивна медицина Уолфсън към Университета на Лондон, показва, че намаляването на приема на сол понижава кръвното налягане при хора както с високо кръвно, така и с нормално. Изводът важи и за двата пола, като и за всеки етнос, цитира агенция BBC.

Пониженото ниво на кръвното налягане намалява риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Греъм Макгрегър, професор по сърдечно-съдовата медицина в университета “Куин Мери”, който е ръководител на изследването, заяви, че “скромно намаляване” на приема на сол, означава да се намали почти наполовина количеството на солта, която консумираме всеки ден.

Хлябът е най-големият източник на сол в дневното меню, подчертава ученият. той допълва, че намаляването на солта на 3 грама дневно има огромен ефект върху кръвното в дългосрочен план.

Учените поясняват, че комбинирането на по-малко сол с повече калий в храната има по-силен ефект, отколкото ако двата фактора действат поотделно.

Клеър Уолтън от Британската Асоциация Инсулт, казва, че високото кръвно налягане е най-големият рисков фактор за мозъчен инсулт.

Към момента Световната Здравна Организация посочва по-високо количество сол – 5 грама дневно, в своите препоръки, което обаче трябва да се ревизира с оглед на новите научни изводи.

Снимка: Kai Schreiber