По-скъп самолетен билет за всеки дебел пътник

Заплащането на допълнителни такси от всеки дебел пътник в самолетите в зависимост от наднорменото му тегло би намалило разходите за гориво на авиокомпаниите, което ще стимулира екологията и здравеопазването.

Тази идея, публикувана в изданието Journal of Revenue and Pricing Management, предлага ученият Бхарат П. Бхатта от Норвегия.

Ученият дава три метода за въвеждане на схема за заплащане на по-скъп билет от дебел пътник в самолета. В първия си вариант тя е пропорционална – всеки авио пътник плаща пропорционална цена на билета в зависимост от своето тегло. Вторият вариант е за фиксирана допълнителна цена на всеки дебел пътник с наднормено тегло. При третия вариант пътниците в самолетите са делят на три категории в зависимост от здравословната си телесна маса – тежки, нормални и леки, и те заплащат различни цени на самолетните билети, пропорционално по-скъпи за всяка категория тегло на пътник.

Мисля, че най-простият начин да се приложи това, ще бъде за пътниците да декларират своето тегло още при закупуване на самолетен билет, посочва д-р Бхатта Согн от Университета Sogn og Fjordane, Норвегия, пред в-к Daily Telegraph. Това би спестило време и разходи.

За проверка на теглото авиокомпаниите могат да избират произволни пътници, и ако те са излъгали за теглото си, те трябва да платят глоба, пропорционална на дебелината им, допълва той предложението си.

Авиокомпаниите вече се опитват да се справят с все по-голям проблем от наплив на пътниците със затлъстяване, което се превръща в основен проблем, особено в САЩ. British Airways, а и други авиокомпании, имат политика, при която пътниците, които не могат да се поберат в една седалка, трябва да заплатят и за втора.

За авиокомпаниите всеки допълнителен килограм товар, в т.ч. и на пътниците, означава по-скъпо самолетно гориво, което трябва да бъде изгорено, а това води до по-високи емисии на въглероден двуокис и допълнителни финансови разходи, подкрепя предложението редакторът от Journal of Revenue and Pricing Management Иън Йеоман.

Затлъстяването е един от най-големите здравословни проблеми в света, а игри и телевизионни шоу програми в САЩ и Великобритания доказаха, че хората с наднормено тегло с охота свалят своите килограми при финансови придобивки.

Zdraven.bg също подкрепя предложението за по-скъпи самолетни билети на хората със свръхтегло.

Ето и репортажът за казуса на телевизия CNN:

Снимка: Celia Martinez Bravo