По целувка може да се прецени партньора с цел възпроизвеждане

По целувка може да се прецени партньора с цел възпроизвеждане, обявиха изследователи.

Всяка целувка увеличава нивото на хормоните, влияещи на желанието за сформиране на двойка, твърдят американски учени.

Целуването освобождава химически субстанции, които свалят нивото на хормоните, свързани със стреса, и увеличава това на хормоните, влияещи на желанието за сформиране на двойка, твърди проф. Уенди Хил. Тя е анализирала слюнка и кръв от хетеросексуални двойки студенти, след като са се целували петнадесет минути, слушайки музика.

Целуването не само сваля напрежението и носи удоволствие, но е също начин да се прецени партньора с цел възпроизвеждане, тъй като предизвиква важни химически и биологични процеси в мозъка.

Това показва изследване, извършено в катедрата по неврология в Лафайет Колидж в Ийстън, Пенсилвания, САЩ, съобщава агенция АФП.

Анализът е показал големи промени в нивата на оцитоцин – майчин хормон, който влияе на сформирането на двойки, както и в съдържанието на кортизол – хормон, свързан със стреса – в сравнение с минутите преди целувките.

Според Елън Фишър, професор по антропология в Университета Рутгер в Ню Джърси, актът на целуването стимулира трите мозъчни системи, играещи важна роля в чифтосването и възпроизвеждането на човека.

Първата от тези системи е половото желание, подхранено от тестостерона, мъжки хормон при мъжа, както и при жената, който подтиква към търсене на многобройни партньори.

Втората управлява страстта или силното привличане към определен човек и свързана с повишена активност на допамин, който е естествен стимулант.

И накрая, третата система, която контролира привързването и дава възможност на двойката да остане заедно достатъчно дълго, за да отгледа деца, е свързана с повишеното ниво на майчиния хормон оцитоцин.

Според много показатели слюнката съдържа тестостерони и фактът, че мъжете предпочитат да целуват с много широко отворена уста показва, че те несъзнателно се опитват да прехвърлят този мъжки хормон на жената, за да отключат нейното сексуално желание, подчертава проф. Фишер, която е една от изтъкнатите експерти в САЩ по биология на любовта и привличането. За мъжете актът на целуването е нещо като прелюдия към акта на зачеване. Целуването е механизъм на преценка на партньора, изтъква тя.

Снимка: Marco Tornese

Zdraven.bg поздравява всички с видеоклипа към хита You Are My High на Demon vs. Heartbreaker: