Правителството слага лимит на броя пациенти през 2011 година

От 2011 година правителството слага лимит на броя пациенти, които могат да се лекуват за дадено заболяване.

Така например Здравната каса ще отпусне средства за съвременно лечение на 2800 души с остър инфаркт през следващата година. Статистиката сочи, че годишно в България около 12 700 души получават остър инфаркт, което означава, че около 10 000 пациенти няма да могат да бъдат лекувани, дори и да са си платили здравните вноски. Това съобщи за dariknews.bg доц. Юлия Джоргова, председател на Българското дружество по инвазивна кардиология.

Лимитът за броя болни, които могат да бъдат лекувани, е записан в постановление на Министерски съвет по предложение на финансовото министерство. След като през 2010 година болниците получиха лимит и в бюджетите си, сега държавата въвежда и ограничения за броя болни, които могат да бъдат лекувани.

Лекарите си задават въпроса какво да правят, когато превишат лимита си: „Кой ще бъде отговорен за това, че няма да можем да го лекуваме 2800-ния пациент, независимо здравноосигурен ли е или не, като ще сме минали лимита?! Тук идва въпросът за морала и етиката. Не можем – нямаме юридическо и морално право – от пациент, който идва по спешност, умиращ човек с болка, да го задържим на вратата и да го питаме дали ще си плати или не. Аз съм длъжна като професионалист да направя всичко възможно да му спася живота“.

За 2011 година цените на клиничните пътеки за кардиология са намалени с 30%. Така например за лечение на остър миокарден инфаркт на преминал пациент болницата е получавала 5500 лева, а от 2011 година Здравната каса ще й плаща 4100 лева, обяснява доц Джоргова.

Снимка: morguefile.com