Правителството с мерки за нуждаещите се от белодробна трансплантация българи

Борисов и Ананиев

Правителството на България предприе план за действие за решение на проблема с липсата на възможност за трансплантации на бял дроб за нуждаещите се българи.

Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът на България проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ).

Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното на 25 януари 2019 г. Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница, съобщи пресцентърът на министерски съвет.

Документът вече е изпратен на „Евротрансплант“. Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България.

Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.

На снимката: проф. Клепетко, премиерът Борисов и министър Ананиев. Източник: Министерски съвет