Преболедувалите ранния вариант Омикрон може да са застрашени от повторна зараза с по-новите версии

Омикрон

Хората, преболедували ранния вариант Омикрон, може да са застрашени от повторна зараза с по-новите версии.

Хората, заразени с най-ранната версия на варианта Омикрон на новия коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка през ноември миналата година, може да са уязвими към повторно заразяване с по-късните му версии, дори ако са ваксинирани, съобщи БТА.

Ваксинирани пациенти, заразили се въпреки това с Омикрон BA.1, са развили антитела, които могат да неутрализират този вирус плюс оригиналния вирус SARS-CoV-2, но подлиниите на Омикрон, които циркулират сега, имат мутации, позволяващи им да избягнат защитата, пишат изследователи от Китай в сп. Nature в публикация от 17 юни 2022 г.

Омикрон BA.2.12.1, който понастоящем причинява повечето случаи в САЩ, и Омикрон BA.5 и BA.4, отговорни за повече от 21 % от новите случаи в САЩ, съдържат мутации, които не присъстват във версиите BA.1 и BA.2 на Омикрон.

Тези по-нови подлинии “избягват неутрализиращите антитела, предизвикани от SARS-CoV-2 и ваксинация”, пишат авторите на изследването. Учените са установили това с лабораторни експерименти.

Моноклоналните антитела бебтеловимаб на “Илай Лили” и цилгавимаб, съставна част на евушелд на “АстраЗенека”, все още могат да ефективно да неутрализират BA.2.12.1 и BA.4/BA.5, показват също така експериментите. Но бустерите на ваксини, базирани на вируса BA.1, като тези в процес на разработване от “Пфайзер/Бионтех” и “Модерна”, “може да не постигнат широкоспектърна защита срещу новите варианти на Омикрон”, предупреждават авторите.

Според предишни изследвания, които все още не са рецензирани, неваксинираните хора, заразени с Омикрон, е малко вероятно да да развият имунен отговор, който да ги предпази от други варианти на коронавируса.

Колаж: Alexandra_Koch / Pixabay