Прегръдки за здраве

Подкрепа с прегръдки помага срещу стрес и засилва имунитета, твърдят експерти.

Според ново изследване на университета “Карнеги Мелън” в САЩ прегръдките мога да помогнат в предотвратяването на болести, особено за хора, които са стресирани, съобщава Mic.com.

Повече подкрепа от обкръжението и чести прегръдки намаляват риска от инфекции, както и силата на симптомите им, показват резултатите от изследването.

Учените са анкетирали 404 здрави възрастни за това колко често получават прегръдки и колко често им се налага да влизат в междуличностни конфликти.

След като са отговорили на въпросите, участниците в изследването са били изложени на вируса на настинка и поставени под карантина за наблюдение на симптомите им.

Резултатите са показали връзка между възприятието за подкрепа от обкръжението, остротата на симптомите и риска от заболяване. Освен това учените са открили, че прегръдките са причина за една трета от защитния ефект на подкрепата на обкръжението.

Прегръдките обикновено представляват външен израз на по-дълбока връзка между хората. Учените са открили, че хората, които получават повече подкрепа от близките си, страдат от по-малко стрес и проявяват по-малко симптоми на тревожност и депресия.

Хората, на които се налага да се справят с повече междуличностни конфликти в ежедневието си, имат повече трудности да се борят с болестите, тъй като стресът влияе зле на имунната система.

Снимка: ellyn