Предлагат нови правила за приемане на антибиотици

Британски медици предложиха нови правила за приемане на антибиотици, които са по-ефективни и водят до погълтането на по-малко количество антибиотици.

Британските учени предложиха нови правила за приемането на антибиотици, които позволяват да се намалят страничните ефекти. Те представиха своята разработка на ежегодния конгрес на Европейската респираторна асоциация в Барселона, Испания.

Матю Лойд от университета Дънди, Великобритания, и неговите колеги в течение на година са изследвали над 500 пациента с пневмония и други инфекции на долните дихателни пътища. През първите шест месеца пациентите са приемали антибиотици както е положено, а след това новите болни са били подложени на разработена от авторите на изследването система.

Медиците са установили, че новият метод за приема на антибиотици е довел до намаляването на приема на лекарства с 20%, а честотата на поява на странични ефекти от лечението с тези препарати – с 40%.

Проблемът с възникването на устойчивост към антибиотиците се превръща във все по-сериозен, включително и по причината, че пациентите често приемат антибиотици необосновано дълго, коментира Матю Лойд, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС.

Снимка: Ewa Urban