Предпазната маска за лице не може да скрие емоциите

защитен костюм

Пречат ли предпазните маски за лице да се разпознае емоцията? Категоричният отговор е НЕ.

Могат ли предпазните маски за лице да попречат да се разпонае емоцията на човек? Не, ако се вижда цялото тяло, твърдят психолози.

Хората могат да разпознават емоциите дори когато лицето е скрито зад предпазна маска, установи британско проучване, цитирано от БТА.

Много е важно да се вижда цялото тяло, посочват психолози от университета на Дърам, които стоят зад изследването.

„Лицата рядко се виждат изолирано, а тялото също е ключов знак за емоционално изобразяване. Следователно тук изследвахме въздействието на маските за лице върху разпознаването на емоциите при наблюдаване на цялото тяло“, обясняват психолозите.

Те правят заключението си на базата на експеримент, в който са се включили 70 души от Обединеното кралство. Представени са им били изображения, на които са изразени гняв, щастие, тъга и страх, а човешките лица са били скрити зад маска.

Оказва се, че доброволците добре улавят емоциите, изразени чрез тялото, а маските за лице изобщо не оказват влияние върху това. Данните показват също, че участниците се затрудняват най-много при разпознаването на щастие.

Резултатите от изследването са публикувани в списанието „Frontiers in Neuroscience“ на 18 юли 2022 г.

„От началото на коронавирусната пандемия през 2020 г. изследвания предполагат, че разпознаването на емоциите и социалното взаимодействие могат да бъдат сериозно засегнати от носенето на предпазните маски за лице“, казва водещият автор д-р Пади Рос от университета в Дърам. „Използвайки изображения на човешки тела в цял ръст, показахме, че при носене на маски за лице има много малка разлика при разпознаването на емоциите, особено ако са изразени и чрез тялото.“

емоции

Констатациите на британските експерти противоречат на тези от предишно проучване, което използва изолирани изображения (само на лицето). Тогава изследователите стигнаха до заключението, че предпазните маски ограничават способността на хората да разпознават емоции.

Снимка на усмихната жена в защитен костюм: Helena Jankovičová Kováčová / Pixabay; снимка на изразяване на емоции с маска и без маска: Университета в Дърам