Предупреждават за нова опасност от птичи грип


ООН предупреждава за опасност от повторна световна епидемия от птичи грип.

Алармирането е заради разпространяващия се в Азия мутирал щам на вируса H5N1, предадоха световните агенции.

За първи път вирусът на птичия грип се появи през 2003 г. и от тогава досега зарази 565 души и уби 331 от тях. В пика на епидемията той се беше разпространил в 63 страни, но после беше елиминиран в повечето от тях. През 2008 г. вирусът на птичия грип започна да разширява обхвата си.

Мутиралият щам на вируса птичи грип се появи в Китай и Виетнам лятото на 2011 г. Той буди безпокойство, защото успява да “заобиколи защитата, изграждана от съществуващите ваксини”, предупреждава Организацията по прехраната и земеделието към ООН.

Разпространението на мутиралия щам във Виетнам и Китай излага на пряка опасност Камбоджа, Тайланд, Малайзия и Япония, предава агенция БТА. В Камбоджа тази година бяха регистрирани осем случая на зараза при хората. Всички те бяха с фатален край и последният беше в началото на настоящия месец. В страни като Бангладеш, Китай, Египет, Индия, Индонезия и Виетнам вирусът на птичия грип все още присъства силно.

В страни, в които вирусът на птичия грип беше изчезнал от години, през последните 24 месеца той се появи отново при домашните и дивите птици, вероятно заради миграционните пътища на дивите птици. Наскоро засегнатите райони се намират в Израел, в палестинските територии, в България, Румъния, Непал и Монголия, пише dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu

loading...