През февруари се спи лош сън

През февруари се спи лош сън, обявиха експерти.

През месец февруари се спи по-лош сън и човек заспива по-трудно спрямо януари или март, откриха изследователи от Великобритания.

През февруари човек заспива поне с осем минути по-късно и се събужда често по средата на нощта. След минимум 10-минутно въртене в леглото може отново да се потопи в сън. В резултат на нарушения сън повечето хора изпитват целодневна умора, липса на енергия, а причината за това са мрачните дни и дългите нощи.

В проучването участват 21 000 души, които били помолени да оценят от едно до десет качеството на съня си, пише агенция БГНЕС. Средното време, необходимо на човек да заспи е 56 минути през февруари, спрямо 48 през януари или март. Почти една трета от участниците изпитват изтощение и нежелание за работа през зимата.

От липса на енергия се оплакват 68% от анкетираните през февруари, докато през март процентът намалява до 39%.

Учените успокояват, че този некачествен сън е временно явление и само след няколко седмици отново човек ще се почувствате свеж и отпочинал.

Zdraven.bg представя приятна колекция от релаксиращите звуци на тибетски пеещи купи, които са подходящи за успокоение и ралекс преди заспиване:

Снимка: Callie Reed

loading...