Прекаленото ядене на червено месо води до слепота


Прекомерната консумация на червено месо може да увеличи опасността от ослепяване с 50%, предупреждават учените.

Ново проучване показва, че тези, които ядат по десет или повече порции червено месо на седмица са изложени на 50% по-голяма опасност да получат свързаното с напредването на възрастта перде на очите, което може да доведе до ослепяване.

Учените установили още, че консумирането на пилешко месо поне три пъти на седмица може да намали опасността от слепота с повече от 50%. Пердето на очите обикновено се появява след 50-годишна възраст, когато нови кръвоносни съдове в окото изпускат секреции, като по този начин вредят на зрението, пише агенция БГНЕС.

Според проучването, публикувано в изданието American Journal Of Epidemiology, намаляването на консумацията на червено месо може да помогне на някои хора да се излекуват.

Учените от университета в Мелбърн, Австралия, изследвали хранителните навици на 6700 души на възраст между 58 и 69 години и свързали резултатите с установени преди това симптоми на заболяването. Тези, които приемали по десет порции червено месо на седмица били изложени на 47% по-голяма опасност да проявяват първи симптоми на перде на очите от тези, които ядат по-малко от пет порции на седмица. За разлика от тях участниците, които ядели пилешко месо поне по 3,5 пъти на седмица били изложени на 57% по-малка опасност да загубят зрението си от тези, които ядат пилешко по 1,5 пъти на седмица.

Снимка: sxc.hu

loading...