Прекалено алкохол води до безсъние

Ново проучване доказва, че за хората, които консумират алкохол повече от два дни седмично, вероятността да имат симптоми на безсъние е по-голяма.

Хората, които по-често консумират, е по-вероятно да имат проблеми със съня, сочат резултатите от изследване, цитирани от агенциите ЮПИ и БТА.

Сара Кенъм от института за обществено здраве “Блумбърг” към университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ, и колегите й са анализирали данни за близо 5000 души на възраст 55 и повече години.

Резултатите от новоно проучване доказват, че за хората, които консумират алкохол повече от два дни седмично, вероятността да имат симптоми на безсъние е по-голяма, увери Кенъм.

Симптомите на безсъние включват трудно заспиване или продължително будуване, събуждане прекалено рано и усещане за неотпочиналост сутринта.

Специалистът поясни, че въз основа на резултатите от изследването не може да се заключи, че такъв тип “купонджийско поведение” предизвиква безсъние, но все пак големите консуматори на алкохолните напитки могат да имат проблеми със съня си.

Да се консумира умерено количество алкохол има и други ползи.

Резултатите от предишно изследване сочат, че съпрузите, които консумират умерени количества алкохол, е по-малко вероятно да се разведат в сравнение с двойките, при които единият от двамата съпрузи пийва повечко.

Ако и двамата партньори пият само от време на време, шансът да останат заедно е най-голям.

Едва 5,8% от двойките, които консумират умерени количества алкохол, се разделят след дългогодишен брак, разкрива изследването на учени от Норвежкия институт по обществено здравеопазване.

Снимка: Arghya Sen