Прекалено алкохол намалява имунитета срещу вирусите

Голямото количество алкохол отслабва имунната система и прави организма по-уязвим към различни вируси, установи екип от изследователи от Масачузетския университет в САЩ.

За да тества действието на алкохола, екипът американски учени атакувал с химически съединения моноцитите – белите кръвни клетки, които са първата отбранителна линия срещу инфекциите, разказва изданието New Scientist. Тези съединения действат като вируси и бактерии.

При това половината от моноцитите били “обработени” с алкохол като неговото равнище било като на човек, който изпивал по 4-5 напитки всеки ден в продължение на цяла седмица, пише агенция БГНЕС. Оказало се, че алкохолът притъпявал защитния механизъм на клетките – при среща с мнимия вирус те изработвали три четвърти по-малко молекули на интерферон от първи тип в сравнение с обичайната норма. При това се повишавало изработването на възпалително съединение, известно като фактор за некрозата на тумор-алфа.

Получените резултати потвърждават изследванията, че хора, които често пият и страдат от имунен дефицит, имат по-къса продължителност на живота. Същото важи и за пиещите раково болни.

Следващата задача на изследователите е да видят дали алкохолът намалява ефекта от ваксинация.

Снимка: sxc.hu