Прекалено витамин В3 води до сърдечните болести

телешко месо

Проучване установи правопропорционална връзка между прекаления прием на витамин В3 и сърдечните болести.

Мащабно проучване установи, че приемът на прекомерни количества от витамин В3 – ниацин, може да доведат до увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, съобщиха учени, цитирани от БТА.

В статия, публикувана в специализираното издание „Nature Medicine“ на 19 февруари 2024 г., учени от медицинския център Кливланд Клиник казват, че са установили силно връзка между 4PY, който е продукт, натрупващ се в резултат на прекалено големите количества витамин B3, и сърдечните болести.

Резултатите са значими, защото разкриват неизвестен досега причинител на сърдечни болести, каза д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра по микробиома и човешкото здраве в Кливланд Клиник, и главен ръководител на изследването. Той изтъкна, че това може да се измери, което сочи потенциал за диагностични тестове.

В изследването са включени 1162 пациенти със стабилно състояние на сърцата и две контролни групи от общо 2331 пациенти. Допълнителни изследвания за ефекта на 4PY върху сърцето са правени и върху мишки.

Ниацинът е неразделна част от храненето в западния свят, след като през 40-те години на миналия век над 50 страни са въвели задължително увеличение на количествата ниацин в брашното и зърнените храни, за да се предотвратят заболявания, свързани с недохранване. От години на витамин B3 се разчита за овладяване на високите нива на холестерол, а хранителни добавки с витамина са популярни продукти срещу процесите на стареене.

Сред най-богатите естествени източници на витамин B3 (ниацин) са телешкото месо, особено черен дроб, пилешко и пуешко, особено гърди, сьомга, фъстъци, кафяв ориз и др.

Снимка на пържене на телешко месо: Aga Maszota / Pixabay