Прекалено захар нарушава кръвоснабдяването

сладки

Свръхупотребата на захар нарушава кръвоснабдяването.

Прекомерната употреба на захар влияе негативно върху кръвоностната система и може да доведе до нарушаване на работата на вътрешните органи.

До този извод стигнаха диетолози от Копенхагенския университет. За труда им се съобщава в статия на изданието Copenhagen Post.

В изследването са участвали мъже, които в продължение на две седмици са употребявали по 225 грама захар дневно. В началото и в края на експеримента медиците измервали кръвоснабдяването на краката на доброволците.

Резултатите показали, че притокът на кръв в крайниците е намалял със 17 процента. При това диетолозите са уверени, че заради недостатъчния приток на кръв страдат и важни вътрешни органи като мозъкът и сърцето.

Медиците подчертават, че е важно да се следи какво яде и пие човек.

Половин литър кола от време на време няма да ви причини никаква вреда, ако се храните здравословно и се придържате към балансирана диета, казва съавторът на изследването Юлва Хелстен, цитирана от агенциите РИА-Новости и БГНЕС.

Но ако злоупотребявате със захар, както нашите участници в експеримента, за 14 дни вашето кръвообращение ще стане като на мъже след 65-годишна възраст, подчертава професорът.

Снимка на сладки: Уесли Ницки