Прекалено захар съкращава живота

захари

Излишният приема на захар съкращава живота, предупреждават учените.

Съдържащите захар продукти значително намаляват продължителността на живота и предизвикват десетки труднолечими заболявания като рак и диабет.

Австралийски учени, диетолози и медици смятат, че захарта може да се превърне в основен проблем за човешкото здраве, изпреварвайки канцерогените и солта.

Намалената консумация на съдържащи захар продукти ще позволи не само да се стопят излишните килограми, но и ще подобри значително здравето – в повечето случаи отказът от захарта води и до отказ от вредните за здравето подсладители.

Консумацията на захар е сравнена с употребата на големи дози токсични вещества, които незабележимо влошават здравето.

Учените са на мнение, че до 35% от ежедневния прием на калории човек може да получи от вредни за здравето продукти, голяма част от които може да са с изкуствен произход.

В рисковата група попадат безалкохолните газирани напитки, обикновеният шоколад, йогурти, бонбони и сладкиши, в чието производство все по-често се използват заместители на естествени продукти.

Учените обаче предупреждават, че внезапното отказване от захарта може да стресира организма, подчертава агенция БТА. В 58% от случаите преминаването към строга диета може да доведе до сериозни стомашни разстройства.

Снимка на захари: grace a