Прекалено кофеин води до зависимост

Прекалената консумация на кофеин води до наркотична зависимост, предупреждават здравни експерти.

Ново американско изследване показва, че някои хора са толкова зависими от кофеин, че показват симптоми на абстиненция и не могат да намалят приема му, дори ако здравословното им състояние го налага.

Това състояние е диагностицирано като “кофеиново смущение”.

Негативните ефекти на кофеина често не са разпознавани като такива, защото това е прието в обществото и този вид наркотик е навлязъл в нашето ежедневие. При някои хора кофеинът предизвиква физическа зависимост, влияе върху ежедневните дейности и трудности при опити за ограничаване на приема. Това са най-характерните симптоми на пристрастяването, обяснява Лаура Джулиано, ръководител на изследването в Американския университет във Вашингтон, цитиран от агенция БГНЕС.

50% от редовните консуматори на кофеин имат трудности в отказването или ограничаването на приема на кофеин. Максималната дневна доза кофеин не бива да надвишава 400 милиграма, което се равнява на 2-3 чаши кафе.

Бременните трябва да приемат не повече от 200 милиграма дневно.

Хората, които страдат от изтощение или безсъние, както и тези с високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или имат проблеми с отделителната система също трябва да ограничат количеството кофеин, което приемат всеки ден.

Zdraven.bg поздравява всички почитатели на кофеиновата напитка със специална селекция от видео клипове и песни за кафе:

Снимка: Shoshanah