Прекалено обезболяващо увеличават риска от инфаркт

Приемането на големи количества обезболяващо като лекарствата Волтарен, Ибупрофен и Диклофенак увеличават риска от инфаркт.

По-големи дози от някои масово използвани обезболяващи могат да предизвикат инфаркт, инсулт и дори смъртни случаи, свързани с тях, предупреждават учени, цитирани от агенциите АФП и БГНЕС.

Медикаментите, известни като нестероидни, противовъзпалителни, се използват широко за обезболяване. Те са много масово използвани и за остри и за хронични болки, каза Мери Крифин от Медицинския център в университета Вандербилт в Нешвил, САЩ.

По-ранни изследвания свързваха употребата на тези лекарства със сериозни стомашно-чревни проблеми. Това доведе до разработването на ново поколение от нези нестероидни противовъзпалителни лекарства, които да намалят тези проблеми. Вместо това те попаднаха под засилен контрол заради увеличаване на риска от инфаркти и инсулти.

Новото изследване, публикувано в специализираното медицинско издание Lancet, разкри, че големи дози от тези лекарства – и от новото и от старото поколение, като Волтарен, Ибупрофен и Диклофенак например, се свързват със засилен риск за сърдечни проблеми.

Всички лекарства от тази група удвояват риска от инфаркт и засилват 2-4 пъти риска от сериозни стомашно-чревни проблеми, включително кръвоизливи. За висока доза Диклофенак например се приема 150 мг дневно, а при Имбупрофен – 400 мг. дневно. Изводите са направени на базата от наблюдението върху 353 000 пациента.

Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително средство с изразен противоревматичен ефект. Той е аналгетик и антипиретик, пише Wikipedia.org. Ибупрофенът съществува под формата на 2 енантиомера: S- и R-ибупрофен. Само S-ибупрофен се използва като болкоуспокояващо. Приема се при главоболие, включително леки форми на мигрена, ревматоиден артрит, мускулни, постоперативни и менструални болки, зъбобол, болки в гърба, остеоартрити и др., а освен това – при температура и симптоми на простуда и грип.

Диклофенак представлява нестероидно противовъзпалително средство, което се използва под формата на натриева сол, информира framar.bg. Прилага се за лечение на възпалителни и дегенеративни форми на ставни заболявания: ревматоиден артрит, ювенилен хроничен артрит, анкилозиращ спондилит, остеоартрит и спондилартроза, болезнени синдроми на гръбначния стълб, извънставен ревматизъм, подагрозна криза, посттравматична и постоперативна болка, възпаление или подуване, първична дисменорея или аднексит. Като допълнение при лечението на инфекции на ухото, носа или гърлото (тонзилофарингит, отит).

Волтарен се преписва при ревматични ставни болки (артрит), болки в гърба и други форми на ревматизъм, навяхвания, изкълчвания или други травми, болка и отоци след операция, болезнени гинекологични възпалителни състояния, включително болезнени менструални болки.

Снимка: Reena Young