Прекалено работа води до депресия

Прекалено работа води до депресия, твърдят специалисти.

Прекалено дългият работен ден може да причини различни видове депресия, сочат нови изследвания на учените.

Към предишни изследвания, които свързват дългото работно време с психологически разстройства, нарушение на съня и намаляване на когнитивните функции, с данните, публикувани в списание PLoS ONE, се прибавят и депресиите.

След като анализирали условията на труд и личния статус на 2000 британски служители на възраст между 35 и 55 години, авторите заключават, че да се работи 11 или повече часа увеличава два пъти риска от изпадане в депресивни състояния.

Учените са следили развитието на работещите в продължение на 6 години и изводите са недвусмислени. Тези, които са работили по 11 часа или повече имат 2,3% – 2,5% повече вероятност да развият депресия или тревожност, в сравнение с работилите 7 или 8 часа, съобщава агенция БГНЕС.

Изследването е държало сметка за социално-икономическия статус и начина на живот на участниците, за да не се замърсят резултатите, предава агенция БГНЕС. Портретът робот на рисковите групи е следният: семейни мъже или живеещи на семейни начала, заемащи отговорни постове или работещи под напрежение, и които консумират умерено алкохол. Изследователите посочват, че данните са тревожни.

Според Световната здравна организация депресивните разстройства ще бъдат основна причина за заболяванията към 2030 година, че освен че засягат личния живот, те водят до намаляване на производителността на труда и до загуба на работно време.

Снимка: sxc.hu