Прекалено работа побърква

Прекаляването с работа причинява стрес, влошава хранителните навици и като цяло уврежда здравето.

Според проучване, проведено във Великобритания, милиони служители се оплакват, че работата ги оставя уморени, стресирани и дебели, съобщи в-к Daily Mail, цитиран от агенция БГНЕС.

Мнозина хора усещат, че животът в работата ги води до лошо хранене, пречи им да правят достатъчно упражнения и води до прекомерно пушене и пиене.

Проучването е проведено от Британската кардиологична фондация, която призовава работодателите да насърчават служителите си да отделят по 10 минути на ден за подобряване на начина си на живот.

Проучването установи, че повече от 40% от анкетираните чувстват, че работата им има негативно въздействие върху здравето им за последните 5 години.

Повече от половината смятат, че са стресирани като резултат от работата им.

Повече от една трета казват, че са качили килограми заради работата си, а почти половината казват, че работата им ги кара да се хранят нездравословно.

Дългите часове работа означават, че много хора пропускат фитнеса. Проучването също така установи, че 43% твърдят, че спортуват по-малко заради работата си.

Междувременно почти една четвърт от участниците в проучването казват, че работата им ги кара да пият повече алкохол, а един от десет казва, че тя го кара да пуши повече.

То показва, че 60% от служителите редовно полагат извънреден труд, като двама на всеки десет работят извънредно повече от 5 часа седмично.

Организацията твърди, че напрежението на работното място кара служителите да се тревожат за здравето си. 29% се опасяват от високо кръвно, а 21% се боят от инфаркт или друго сърдечно заболяване.

Британската кардиологична фондация предупреждава, че затлъстяването, липсата на физическа активност и пушенето увеличават риска от коронарна болест на сърцето, която убива най-много британци.

Zdraven.bg поздравява всички за анти стрес настроение с хита на френския диджей Laurent Wolf – No Stress:

Снимка: Matteo Mignani