Прекалено смартфон води до гръбначно изкривяване

Прекалена употреба на смартфон, особено за чат и sms-и води до проблеми с гръбначния стълб, алармират експерти.

Пристрастяването съм смартфона е вредно за гърба и може да доведе до множество проблеми с гръбначния стълб по-късно в живота, включително гръбначно изкривяване, предупреждават американски учени.

Главата е тежка, средно около 5 кг, и цялата тази тежест изисква подкрепата на врата и гръбначния стълб. Човешкият гръбначен стълб, разбира се, е способен да се справи със задачата, когато седим или стоим изправени, с други думи, когато сме в подходяща позиция на тялото.

Но товарът от главата ни става по-голям, когато развалим позицията на тялото си, като се прегърбваме или издаваме напред врата и главата си. Собствениците на смартфон често се изгърбват, поставяйки под натиск гръбначния си стълб, предупреждават учените.

Физическите последици от натиска се натрупват с течение на времето. Състоянието може да изхаби гръбнака и в крайна сметка да се наложи операция.

Ръководителят на изследването Кенет Хансрадж казва, че това състояние, известно като “пишещ врат”, става все по-разпространена епидемия. Според него собствениците на смартфон трябва да внимават повече за позицията на тялото си.

Използвайте очите, не врата и главата, за да се взирате надолу в екрана и опитвайте периодично да поклащате глава наляво-надясно, съветва специалистът, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Iain Farrell

loading...