Прекалено сол и обездвижване вредят на мозъка

Прекалено сол и обездвижване вредят на мозъка, твърдят експерти.

Прекомерното консумиране на сол и солени продукти се отразява негативно върху когнитивните способности на човека, обявиха учените.

Известно е, че солта влияе негативно върху сърдечно-съдовата система. Учени от университета McGoll в Монреал, Канада, установили, че честата консумация на сол в съчетание със заседнал начин на живот, довеждат до когнитивно разстройство и проблеми с главния мозък.

Учените изследвали 1200 души на възраст 67-84 години, които имали ленив начин на живот и консумирали богати на сол продукти. Изследователите провели тест за проверка на когнитивните възможности.

Получените резултати били сравнени с тези от тестовете на друга група участници, които били привърженици на активния начин на живот. Оказало се, че хората на преклонна възраст, ограничаващи се в употребата на сол, се справили с когнитивните задачи по-добре.

Ако искате да съхраните ясната си памет до дълбока старост, то не забравяйте и за физическото натоварване, съветва авторът на изследването доктор Карол Гринууд, цитиран от  health.bg.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: