Редовен прием на прекалено много сол повишава риска от екзема, установи проучване.
Хранителни режими с високо съдържание на сол могат да повишат риска от екзема, установи американско изследване, цитирано от БТА.
Лекарите предупреждават хората за опасностите, които солта крие за сърцето, а ново проучване сочи, че натрият не помага и на кожата.
Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско са установили, че с увеличаването на дневния прием на сол се повишава и вероятността за поява на екзема – кожно заболяване, известно още като атопичен дерматит.
„Ограничаването на натрия в храната може да бъде икономически ефективна и нискорискова интервенция срещу атопичен дерматит“, е заключението на научния екип, ръководен от д-р Катрина Абуабара от Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикувано в съобщение от научното заведение.
Използваните за анализите данни са от британската изследователска база, наречена Биобанка на Обединеното кралство. Участват почти 216 000 души на възраст 37 години и повече към момента на подбора за проучването.
Хората са помолени да предоставят проба от урината си, на чиято база може да се определи приемът на натрий. Около 5% от тях са имали диагноза екзема.
Човек средно отделя около 3 грама натрий в урината си за 24 часа. Проучването установява, че ако дневното му отделяне се увеличи само с един грам, то вероятността за обостряне на екземата се повишава с 22%. Ефектът изглежда по-силен при жените, отколкото при мъжете, отбелязват изследователите.
Според тях вероятността за тежка екзема при хората, чиито изследвания сочат голям прием на сол, е с 11% по-висока.
При тези, които се придържат към здравните препоръки за ограничаване на приема на сол, вероятността за екзема е с 12% по-малка, отбелязва екипът.
Данните от изследването са публикувани онлайн в изданието „JAMA Dermatology“ на 5 юни 2024 г.
Снимка на кристална сол: Hanjörg Scherzer / Pixabay