Прекалено сол – чести събуждания нощем

сол

Прекаленото сол в организма води до нарушения на съня.

Прекомерната консумация на сол е свързана с честите събуждания през нощта с позиви за уриниране, откриха японски учени, цитирани от агенциите ВВС и БГНЕС.

Бялото вещество се свързва със състоянието, наречено никтурия. От този проблем страдат основно хората на възраст над 60 години, но заболяването взема и все по-млади жертви.

В експериментално проучване, учените от университета на Нагасаки събрали 300 доброволци с различни битови навици и установили, че солта е главният рисков фактор за никтурията. Причината е, че тя задържа водата в организма и я освобождава постепенно на по-късен етап с необходимостта от посещение до тоалетната.

Специалистите препоръчват ограничен прием на натриев хлорид за избягване на тези неприятни последици.

Според един от водещите изследователи в проучването д-р Мацуо Томохиро са необходими повече и по-мащабни проучвания за потвърждение на връзката между солта и уринарния прблем. Тя препоръчва освен кристалната маса, да се намали и консумацията на вода непосредствено преди лягане.

По данни на учените повече от половината мъже и жени на над 60-годишна възраст стават нощем за най-малко едно уриниране. Това от своя страна нарушава качеството на съня и води до умора, стрес и раздразнителност.

Експертите отбелязват, че с напредването на годините се появяват и някои хормонални проблеми, които също засилват симптомите на никтурия. При мъжете например една такава причина е уголемяването на простатата.

Не трябва да се забравя, че освен в този случай, солта изначало нанася множество щети върху организма.

Световната здравна организация е дала указания за препоръчителен дневен прием, който не трябва да надвишава 5 грама. Изследователите представиха откритията си в рамките на конгреса на Европейската асоциация по урология в Лондон, Англия.

Снимка: Джоан Борн