Прекалено телевизия променя детския мозък

Прекаленото гледане на телевизия променя структурата на детския мозък и води до по-ниска интелигентност, доказаха учени.

Гледането на твърде много телевизия може да промени структурата на мозъка при децата, показва ново проучване на японски изследователи.

Учените открили, че колкото повече време прекарва детето ви пред телевизора, толкова по-дълбоки ще бъдат мозъчните промени. В изследването участват 276 деца на възраст между 5 и 18 години, които гледали телевизия до четири часа дневно. Средно участниците прекарвали пред екрана по два часа всеки ден.

Ядрено-магнитен резонанс на мозъка им показал, че тези от тях, които гледали повече телевизия, имали повече сиво вещество в областта на предната част на фронталния лоб. Но това не е нещо позитивно, защото означава по-ниска интелигентност, обясниха авторите на проучването от град Сендай, цитирани от агенция БГНЕС.

Авторите твърдят, че въздействието от гледането на телевизия на ниво структурно развитие на детския мозък никога не е било изследвано.

В заключение експертите заявиха, че телевизията влияе пряко и косвено върху познавателните способности на децата.

Върху това наумно обосновано откритие трябва да обърнат внимание родителите, като контролират продължителността на гледане на телевизия от децата им.

Снимка: Jim Champion