Прекаляването със сладкото увеличава риска от рак на матката

сладка

Прекаленото консумиране на сладко увеличава с 33% риска от развитие на рак на матката.

Експерти от научно-изследователския институт Каролинска в Стокхолм, Швеция, предупредиха жените от опасностите, които крият сладкишите при прекомерна и дългогодишна употреба.

Актуално проучване показва, че честта консумация на сладки храни увеличава с 33% риска от рак на матката. Жените, които ядат много сладкиши и сладки десерти всеки ден, увеличават риска с 50% в сравнение с жените, които изключват сладкото от ежедневната си диета.

Шведските учени са проучили данните от изследване, проведено в периода между 1987 и 1990 г., сред хиляди жени на различна възраст. Изследваните отговорили на въпроси за теглото, диетата и начина си на живот.

Десет години по-късно, същите тези жени отново били поканени да участват в проучването. През 2008 г. експерти изследвали медицинските картони на всички участници в експеримента. От 60 000 участнички, 729 имали рак на матката. Според учените това е в резултат на прекомерното ядене на сладки изделия.

Дневният прием на захар не трябва да надвишава 35 грама, подчертава агенция БГНЕС.

Снимка: Майкъл Лоренцо