Прекаляване със социалните мрежи вреди на мозъка

социална мрежа

Прекаляването със социалните мрежи уврежда здравето на младежите, твърдят медици.

Ако един подрастващ прекарва повече от два часа дневно във Facebook, Twitter или Instagram, опасността от умствени проблеми при него нараства.

Нарастват също психологическият дискомфорт и дори наклонност за самоубийства, твърдят американски учени от Сан Диего, на които се позовава в-к Times Of India.

Учени сравнили времето, в което подрастващите прекарвали в социалните мрежи, и отчетите за психологическото състояние, което описвали самите младежи. Почти 25% от тях прекарвали в мрежите повече от два часа дневно. В изследването участвали подрастващи от 7-ми клас нагоре, пише агенция БГНЕС.

За някои социалните мрежи се превръщали в истински проблем. При тях се засилвало откъсването от реалността и неспособността за трезва оценка, а също чувството за тревожност, скръб, че и изтощеност и апатия.

В същото време за други младежи социалните мрежи били и полезни. Поред експертите необходимо е да се използва цялата мощ на социалните врежи за психо профилактика и пропаганда на психологическата помощ.

Снимка: Димитрис Калогеропойлос