Прекаляване с мазнини вреди на мозъка

мазни храни

Прекаленото ядене на мазни храни вреди и на мозъка, не само на тялото.

Много проучвания са посочили как нездравословното хранене води до затлъстяване, но рядко е посочвано как неправилното хранене води до неврологични промени в мозъка.

Мазната храна е вкусна за човек и се харесва много на мозъка, защото е източник на енергия.

Но хранителен режим с голямо количество мазнини предизвиква появата на възпалителни процеси в мозъка и води до потискане на неговата дейност.

Това установиха учени от университета в Йейл, САЩ, съобщава уебсайта на научното заведение, които открили, че диетите с високо съдържание на мазнини предизвикват нередности в областта на хипоталамуса на мозъка, който регулира хомеостазата и метаболизма на телесното тегло.

Изследователите направили експеримент с две групи мишки: първите са хранени с обикновена храна, а вторите са получавали храна с високо съдържание на мазнини и въглехидрати.

След това са взети проби от мозъка им и са изследвани микроглиите в хипоталамуса – специална защитна тъкан. Специалистите обърнали по-специално внимание на нивото на протеин UCP2, произведен в митохондриите (енергийни станции на организма). Той контролира натрупването на активните форми на кислорода, които увреждат клетката, ако не бъдат елиминирани.

„Бяхме впечатлени от факта, че това са много бързи промени, които настъпват още преди да се промени телесното тегло и искахме да разберем основния клетъчен механизъм“, каза Сабрина Диано, която е ръководител на изследването, професор по клетъчна и молекулярна физиология и е член на Йейлската програма за интегрална клетъчна сигнализация и невробиология на метаболизма.

Само три дни след приема на висококалорична храна, когато все още няма външни признаци за наличието на излишно тегло, микроглията задейства възпалителен процес в хипоталамуса, който управлява паметта.

При това размерът на митохондриите намалява, а количеството протеин UCP2 се увеличава. Това изпраща сигнал към невроните да увеличат апетита и да се яде още повече калорична храна, за да се допълнят енергийните запаси. Възниква порочен кръг, който води и до затлъстяване.

Проучването не само илюстрира как диетите с високо съдържание на мазнини ни влияят физически, но и представя как нездравословната диета може да ни промени неврологично. „Има специфични мозъчни механизми, които се активират, когато се излагаме на определен тип храни. Това е механизъм, който може да е важен от еволюционна гледна точка. Въпреки това, когато храната, богата на мазнини и въглехидрати, е постоянно на разположение, това е пагубно”, пояснява Диано.

Резултатите от това проучване за възпалителните процеси, свързани с тлъстата храна, са публикувани в специализираното списание Cell Metabolism през септември 2019 г.

Снимка на мазни храни: FotoshopTofs