Прекаляване с натурален сок води до напълняване при деца и възрастни

плодове и натурални сокове

Прекаляването със 100% чист натурален сок води до напълняване както при децата, така и при възрастни.

Пиенето на чаша или повече чист плодов сок всеки ден може да е свързано с напълняване при децата, установиха канадски учени, цитирани от CNN, съобщи БТА.

Резултатите от изследването подкрепят препоръките да бъде ограничена консумацията на плодови сокове, за да се избягват излишните калории.

Всяка 237-милиметрова чаша плодов сок дневно се свързва с 0.03 по-висок индекс на телесната маса, показва анализ на предишни изследвания. По-малките деца напълняват повече при редовно пиене на чист сок от по-големите.

Изследвания с възрастни също са показали, че чистият сок може да бъде свързан с напълняване. Учените от Университета на Торонто стигат до извода, че причина за това са допълнителните калории.

Резултатите ни са в подкрепа на съветите да се ограничава приемът на чист плодов сок при малките деца и вместо това да им се дават цели плодове, каза ръководителката на изследването Мишел Нгуйен.

Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни.

Според някои експерти причина за напълняването от 100-процентните плодови сокове е високото съдържание на захари и високата им калоричност. Те съдържат малко фибри в сравнение с целите плодове и засищат по-малко.

Резултатите от мета анализа са публикувани в сп. „JAMA Pediatrics“ на Американската медицинска асоциация на 16 януари 2024 г.

Снимка на плодове и натурални сокове: Joseph Mucira / Pixabay